aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sernik z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zawsze bałam się piec sernik i dzisiaj w końcu się odważyłam. Sernik wyszedł bardzo smaczny, z delikatnym kruchym ciastem i pulchnym , mokrym i soczystym serem.

Sernik z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z rodzynkami

 

 

  • SER:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 margaryny
  • 1,5 budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 garście rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Sernik z rodzynkami
CIASTO: Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i zagniatamy z nich jednolite, elastyczne ciasto. Następnie przekładamy je na stolnicę lub blat kuchenny i jeszcze chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
 SER: Margarynę rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser, żółtka, cukier, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wrzucamy do miski i delikatnie wszystko miksujemy. Następnie powoli wlewamy rozpuszczoną margarynę i nadal miksujemy do połączenia składników. Dodajemy rodzynki i mieszamy za pomocą łyżki. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na kruche ciasto. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 45 minut.
Sernik z rodzynkami
Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto, gotowym wylepiamy blaszkę.
Sernik z rodzynkami
Do miski wkładamy ser, żółtka, cukier, budyń,cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Miksujemy, w trakcie dodajemy rozpuszczoną margarynę.
Sernik z rodzynkami
Dodajemy rodzynki i na końcu pianę ubitą z białek. całość delikatnie mieszamy łyżką.
Sernik z rodzynkami
Masę serową wylewamy na kruche ciasto i pieczemy je ok. 45 minut.