dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sernik z palonym masłem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Sernik niezwykłym spodem i ciekawym dodatkiem - palonym (nie spalonym ;)) masłem. Zupełnie inny jest też tutaj spód sernika zrobiony z bułki tartej i masła - zapewniam, że doskonale tutaj pasuje :) Cały sernik ma dość wyraźny, maślany smak.

Sernik z palonym masłem

Składniki:

Sernik z palonym masłem

spód

masa serowa

Sposób przygotowania:

Sernik z palonym masłem

spód

Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i cukier, mieszając, prażyć ok. 2 minut (do uzyskania złotego koloru). Ostudzić. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm, równomiernie rozłożyć i dobrze ugnieść.

masa serowa

W rondelku rozpuścić masło i na małym palniku podgrzewać go przez ok. 3-4 minuty aż nabierze jasno bursztynowego koloru. Ostudzić do pokojowej temperatury.

Do miski wyłożyć ser, dodać ostudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka, krótko zmiksować. Wylać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 60 minut.


Tagi:

sernik ciasto