superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Sernik z nutellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja rodzina uwielbia serniki, więc piekę je przy każdej nadarzającej się okazji. Ten spodobał się wszystkim jednogłośnie :)

Sernik z nutellą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z nutellą

Spód z herbatników

Masa serowa

  • 500 g sera do sernika
  • 3 jajka
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego 
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 budyniu czekoladowego
  • 150-200 g Nutelli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beziki

  • 5 białek z jajek
  • 180 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Sernik z nutellą
Spód z herbatników : Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka bardzo drobno rozdrabniamy. Rozdrobnione ciasteczka mieszamy z kakao i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy na dnie i bokach papierem do pieczenia i przesypujemy spód herbatnikowy.  Dociskamy go lekko łyżką. Masa serowa : W wysokiej misce mieszamy po kolei wszystkie składniki. Dodajemy do masy serowej najpierw po 1 jajku, a następnie mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier waniliowy i cukier puder. Na końcu mieszamy nutellę. Zazwyczaj mieszam mikserem na najniższych obrotach. Przygotowaną masę przelewamy na spód i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 C . Pieczemy 60 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Beziki : Białko obijamy dodając po 1 łyżce cukier. Kiedy będzie bardzo sztywne przesiewamy do niego cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie szpatułką. W woreczku foliowym na końcu wycinamy dziurkę i nakładamy do worka ubite białka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowaną blachę wysikamy bezy. Suszymy je około 2 godziny w 60 C. Po wysuszeniu i wystudzeniu bezy układamy na serniku.  
Sernik z nutellą