Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sernik z brzoskwiniami i pianką wg Reniz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sernik z brzoskwiniami to popularne i smaczne ciasto

Sernik z brzoskwiniami i pianką wg Reniz

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami i pianką wg Reniz

 

  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 1 surowe żółtko
  • 2 żółtka z gotowanych jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • Masa serowa
  • 80 dag sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 2 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 1 szkl śmietany kremowej

 

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami i pianką wg Reniz
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać. Następnie wsypać cukier puder, utarte na tarce gotowane żółtka, dodać aromat, surowe żółtko i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do zamrażalki a pozostałe zawinąć w folię i odłożyć na 1/2 godz do lodówki. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić. Ser przemielić w maszynce, włożyć do miski, dodać żółtka, cukier puder, aromat, śmietanę i utrzeć na krem. Ucierając dodawać stopniowo zimny budyń. Następnie ciasto z lodówki wyjąć i rozwałkować, ułożyć w przygotowanej formie. Na ciasto wyłożyć masę serową, ułożyć pokrojone brzoskwinie. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wyłożyć na brzoskwinie, posypać utartym na tarce ciastem z zamrażalki. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.