anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sernik z brzoskwiniami i migdałową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Na kawałek sernika nikogo nie trzeba namawiać, a jeśli do tego jest z owocami i migdałową kruszonką, to wiadomo, że będzie miał wielu amatorów.

Sernik z brzoskwiniami i migdałową kruszonką

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami i migdałową kruszonką

 

  • CIASTO:
  • mąka krupczatka - 1,5 szk.
  • masło – 100 g
  • żółtka – 3 szt.
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • cukier puder - 1/4 szk.

 

 

  • MIGDAŁOWA KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka - 70 g
  • mielone migdały – 70 g
  • cukier puder - 75 g
  • masło - 100 g

 

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami i migdałową kruszonką

ETAP 1:

Sernik z brzoskwiniami i migdałową kruszonką
Składniki ciasta wyrobić mikserem do połączenia składników.

CIASTO: masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania.

Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

ETAP 2:

Sernik z brzoskwiniami i migdałową kruszonką
Kruche ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.

Z ciasta zrobić kulę, owinąć ją w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

ETAP 3:

Sernik z brzoskwiniami i migdałową kruszonką
Jajka zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę.

MASA SEROWA: jajka zmiksować z cukrem pudrem, dodać mąkę ziemniaczaną oraz porcjami mielony twaróg. Na końcu dodać roztopione i przestudzone masło, krótko zmiksować.

ETAP 4:

Sernik z brzoskwiniami i migdałową kruszonką
Dobrze schłodzonym ciastem wylepić foremkę.

WYKONANIE: foremkę o wymiarach 21x32 cm wyścielić papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie.
Składniki kruszonki wymieszać i rozetrzeć w palcach, równomiernie rozsypać na owocach.
Foremkę z sernikiem wstawić do nagrzanego do 180°C i piec 50 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki, po około 15 minutach ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.