ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Sernik z batatem rodzynkami i kumkwatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszny, żółciutki sernik z batatem rodzynkami i kumkwatem w sam raz do popołudniowej kawy. Niepowtarzalny cudowny smak.

Sernik z batatem rodzynkami i kumkwatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z batatem rodzynkami i kumkwatem

 

  • 450 g twarogu
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rodzynek
  • pół łyżki mąki do obtoczenia rodzynek
  • 1 ugotowany i obrany batat
  • 4 kumkwaty
  • olej do wysmarowania foremki
  • kaszka manna do wysypania foremki
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z batatem rodzynkami i kumkwatem
Z jajek oddzielamy białka i żółtka, białka ubijamy ze szczyptą soli a następnie dodajemy pół szklanki cukru. Kiedy białka dobrze się ubiją dodajemy żółtka. A następnie mielony twaróg, który miksujemy z wcześniej ugotowanym i obranym batatem.

Dodajemy jeden budyń śmietankowy oraz dwie łyżki kaszki manny i łyżkę wcześniej namoczonych i obtoczonych mąką rodzynek.

Cztery kumkwaty sparzyć w gorącej wodzie przez dwadzieścia minut i pokroić w plastry.

Foremkę wysmarować olejem i wysypać kaszką manną, piec do uzyskania złotego koloru.  
Sernik z batatem rodzynkami i kumkwatem
Z jajek oddzielamy białka i żółtka, białka ubijamy ze szczyptą soli.
Sernik z batatem rodzynkami i kumkwatem
Kiedy białka dobrze się ubiją dodajemy żółtka.
Sernik z batatem rodzynkami i kumkwatem
Cztery kumkwaty sparzyć w gorącej wodzie przez dwadzieścia minut i pokroić w plastry.
Sernik z batatem rodzynkami i kumkwatem
Foremkę wysmarować olejem i wysypać kaszką manną, piec do uzyskania złotego koloru.

Tagi:

sernik