mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sernik lany z pianą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny, kremowy sernik z pianką na wierzchu

Sernik lany z pianą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik lany z pianą

 

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 2/3 szkl. cukier,
  • 2 jajka
  • 2 łyżecz. proszku do pieczenia
  • 3 szkl. mleka
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1/2 szkl. oliwy
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 4 białka
  • 4 łyż. cukru

Sposób przygotowania:

Sernik lany z pianą
Ciasto: W misce umieszczam mąkę, margarynę, cukier, 2 jajka i proszek, zagniatam wszystko na jednolite ciasto. Wkładam do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Twaróg mielę, wlewam do niego oliwę i wsypuję budynie w proszku. Całe dwa jajka i cztery żółtka miksuję ze szklanką cukru na biały puch. Dodaję utarte z cukrem jajka do sera, wlewam mleko i dokładnie miksuję wszystko. Blachę wykładam folią aluminiową. Spód wykładam rozwałkowanym ciastem. Podpiekam ciasto ok. 10-15 minut w nagrzanym do 175*C piekarniku. Wylewam na ciasto masę serową. Piekę około 50 minut w temperaturze 175*C. Z pozostałych czterech białek ubijam sztywną pianę z 4 łyżkami cukru. Powstałą pianę wykładam na upieczone ciasto i zapiekam jeszcze około 15 minut.
Sernik lany z pianą
Zagniatam wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę
Sernik lany z pianą
Dno blaszki wykładam folią, wykładam ciasto
Sernik lany z pianą
Jajka miksuję z cukrem na białą, puszystą masę
Sernik lany z pianą
Do utartych z cukrem jajek dodaję twaróg