iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Sernik Krakowski

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny sernik dobry na różne okazje jak urodziny bądź imieniny

Sernik Krakowski

Składniki:

Sernik Krakowski

 

  • Skład ciasta:
  • 5 łyżek cukru
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 4 kopiaste łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skład masy:
  • 20 dkg cukru
  • 25 dkg sera
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 15 dkg rodzynek
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • trochę kwaśnej śmietany
  • Do ozdoby konfitury najlepiej wiśniowe

Sposób przygotowania:

Sernik Krakowski
Na początku cukier i jajo utrzeć z częścią mąki ziemniaczanej z proszkiem do pieczenia. Następnie ochłodzone masło pokrojone z kawałkami wyrobić z pozostałą mąką i dodać do masy i dokładnie wymieszać. No i oczywiście część ciasta włożyć do formy a część zostawić. Przygotowanie masy: Na początku osuszony ser utrzeć na tartce na gładką masę, oczywiście dodawać stopniowo cukier, żółtka cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, rodzynki i wyrobić starannie. Następnie wymieszać pianę z białek. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć kartkę z reszty ciasta. Piec w gorącym piekarniku około 50 minut. Przybrać osączoną konfiturą. Smacznego.

Tagi:

sery ciasto ser