SUPERPRZEPIS

Sernik Biedronka

  • 6
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Sernik Biedronka Więcej zdjęć (2)

Biedronka to fajny pomysł na imprezę dla najmłodszych. Przykuwa uwagę każdego dziecka, wszystkie dzieci chcą go spróbować. Pod przykryciem kolorowej biedroneczki ukrywa się waniliowo – czekoladowy smak połączony z lubianą przez dzieci galaretką

Składniki:

Sernik Biedronka

 

  • Biszkopt:

 

 

  • Masa stracciatella :

 

  • 660g serka waniliowego homogenizowanego
  • 400ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 150g czekolady mlecznej

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 2 truskawkowe galaretki
  • 2 jagodowe galaretki
  • czarny barwnik
  • 8 kostek białej czekolady
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik Biedronka

1. Biszkopt

Sernik Biedronka
biszkopt : białka ubić cukrem dodać żółtka i mąki a na końcu barwnik

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka cały czas miksując dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać
i dodać czerwony barwnik. Przełożyć do okrągłe formy o średnicy 26m wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut a następnie wystudzić.

2. Masa stracciatella

Sernik Biedronka
do masy serowej dodać startą czekoladę

Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywno, cały czas miksując dodawać stopniowo serek waniliowy. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną w mleku i startą czekoladę. Całość dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Sernik Biedronka
na biszkopt czerowny wylać masę stracciatellę

3. Dwie jagodowe galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, wylać
do formy o wymiarach 22 x 28 cm wyłożonej folią spożywczą
i pozostawić do stężenia (w celu uzyskania ciemnego koloru galaretki dodać niewielką ilość czarnego barwnika). Po tym czasie wyciąć kieliszkiem kropki oraz pozostałe elementy biedronki. Dwie truskawkowe galaretki rozpuścić
w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, pozostawić do wystudzenia. Czekolady rozpuścić osobno w kąpieli wodnej a następnie na folii aluminiowej uformować kształt oczu i wstawić do lodówki.

4. Składanie sernika

Sernik Biedronka

Biszkopt przełożyć do tortownicy, wylać masę stracciatella, wstawić
do lodówki na około 30 minut. Następnie ułożyć kropki oraz pozostałe elementy biedronki, wylać wystudzoną, lekko tężejącą truskawkową galaretkę i wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ułożyć na wierzchu oczy biedronki.


Tagi:

sernik ciasto