akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Sernik bez sera (Styropian)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To ciasto, choć nie zawiera nawet grama sera, smakuję jak sernik. Znane jest również pod dziwną nazwą "Styropian". Nie wiem, dlaczego akurat tak je nazwano, ale jest warte uwagi!

Sernik bez sera (Styropian)

Składniki:

Sernik bez sera (Styropian)

Ciasto kruche

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietankowa

  • 5 białek
  • 1 1/4 szkl. cukru
  • 1200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g)

Dodatkowo

  • 400 g drobnych owoców (malin, truskawek, jeżyn, porzeczek itp.)

Sposób przygotowania:

Sernik bez sera (Styropian)

Ciasto kruche

Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, a następnie podzielić na dwie równe części. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na około 3 godziny (lub dłużej). Po tym czasie jedną część ciasta zetrzeć na tarce na spód blaszki o wymiarach 33x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w 180 st.C około 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.

Masa śmietankowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wsypać przesiane budynie i krótko zmiksować. Dodać śmietanę i bardzo delikatnie wmieszać ją do piany.

Pieczenie

Masę śmietankową przelać na ostudzony spód ciasta. Na wierzchu delikatnie poukładać owoce. Całość posypać II częścią ciasta, wcześniej startą na tarce. Piec w 180 st.C około 50 minut. Po tym czasie pozostawić ciasto w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Najlepiej smakuję po schłodzeniu. Smacznego! (Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)