Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Sernik agrestowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja rodzinka uwielbia takie pyszności, a ja lubię dla nich przygotowywać takie desery na zimno z agrestem

Sernik agrestowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik agrestowy

 

  • MASA SEROWA:
  • żelatyna - 4 łyżki
  • cukier puder - 0,5 szkl
  • 800 g- śmietana 18%
  • 1,25 kg ser biały w kostce trzykrotnie zmielony
  • SPÓD:
  • biszkopty - 150 g
  • WIERZCH CIASTA
  • agrest
  • galaretka truskawkowa - 1 opak

 

Sposób przygotowania:

Sernik agrestowy
Agrest dojrzały przebrać, opłukać, osączyć. Ser trzykrotnie zmielony, wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dokładnie zmiksować. Tortownicę wyłożyć biszkoptami.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzić , dodać do masy serowej, wymieszać. Na wyłożone biszkopty wylać masę serową i ułożyć dość ciasno na masie agrest. Galaretkę rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Zalać ciasto galaretką, odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik agrestowy
Masa przygotowana ze śmietany sera i cukru
Sernik agrestowy
Na masie serowej został ułożony ciasno agrest