maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny sernik na zimno, idealny na deser

Sernik na zimno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • ok. 250 g herbatników w czekoladzie
  • ok. 80 g stopionego masła
  • 0,5 kg zmielonego twarogu
  • 50 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka żelatyny
  • galaretka owocowa

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Herbatniki pokruszyć i rozbić w misce, po czym dodać gorące rozpuszczone masło, następnie wymieszać wyłożyć do małej tortownicy i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Śmietanką ubić z cukrem waniliowym, a w oddzielnej misce mikserem rozetrzeć ser z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (jeśli ktoś woli słodsze ciasto można dodać mniej soku z cytryny).Dodać żelatynę i ponownie wymieszać (żelatynę należy zalać odrobiną zimnej wody i poczekać aż napęcznieje następnie zalać gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia)
Powstałą masę należy wymieszać łyżką z ubitą śmietaną. Całość wlać na wcześniej przygotowany spód z herbatników i wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, po stężeniu podzielić na kawałki i wyłożyć na wierzch sernika.
Sernik na zimno
spód z pokruszonych herbatników wyłożonych w małej tortownicy.
Sernik na zimno
Gotowa masa serowa wyłożona do tortownicy, teraz wstawiamy sernik do lodówki
Sernik na zimno
po ok 3 godzinach w lodówce na wierzch wykładamy galaretkę.