Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszny i niezwykle pachnące sernik. Piernikowe ciasto i cynamonowa polewa jak najbardziej pasują do sernika. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy.

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą

Składniki:

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kopiaste łyżki śmietany 12 %
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernika ( gotowego w wiadereczku )
  • 4 duże jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka rodzynek

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.

2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku i proszek do pieczenia, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.

3. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy.

4. Kakao, cukier i cynamon przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.

5. Gotową polewą polewamy sernik i odstawiamy do zastygnięcia.

Tagi:

sernik ciasto