Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Sernik na herbatnikach z morelami i wodą różaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny serniczek, który wprost rozpływa się w ustach. Tym razem upieczony z morelami suszonymi oraz wodą różaną.

Sernik na herbatnikach z  morelami i wodą różaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik na herbatnikach z morelami i wodą różaną

Spód ciasta:

  • kruche herbatniki wg uznania

Masa serowa:

Dodatkowo:

  • cukier puder do oproszenia ciasta

Sposób przygotowania:

Sernik na herbatnikach z morelami i wodą różaną
Dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a potem rozkładamy herbatniki kruche. Do osobnej miski wkładamy ser biały zmielony, wbijamy też same żółtka.

Dosypujemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Miksujemy na jednolitą masę. Ubijamy pianę na sztywno w osobnym naczyniu.

Natomiast do masy serowej dodajemy roztopione i ostudzone masło. Mieszamy delikatnie silikonową łopatką. Morele suszone kroimy na ćwiartki i dodajemy do masy serowej. Wlewamy wodę różaną. Ponownie mieszamy łopatką.

Na końcu dodajemy ubitą pianę i bardzo delikatnie mieszamy. Masę serową wolno przelewamy na herbatniki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut.

Wierzch obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego ! 
Sernik na herbatnikach z  morelami i wodą różaną
Widok upieczonego i wyrośniętego sernika w piekarniku
Sernik na herbatnikach z  morelami i wodą różaną
Wierzch sernika upieczonego, który sobie stygnie

Tagi:

sernik ciasta