Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Serowo-ziemniaczane kulki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne i efektowne kuleczki ziemniaczano-serowe. Podawać z dodatkiem sosu np. pieczarkowego i surówką.

Serowo-ziemniaczane kulki

Składniki:

Serowo-ziemniaczane kulki

 

 

Sposób przygotowania:

Serowo-ziemniaczane kulki
Ugotowane ziemniaki i ser przemielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Następnie do masy ziemniaczanej dodać mąkę ziemniaczaną, jajka i masło, przyprawić do smaku solą i pieprzem, szybko zagnieść ciasto. Rękami formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać w bułce tartej. Wkładać do głębokiego rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.