kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Oponki serowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie w przygotowaniu serowe oponki. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, obficie posypane cukrem pudrem. Polecam na słodki poczęstunek.

Oponki serowe

Składniki:

Oponki serowe

 

  • 25 dag twarogu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szkl pszennej mąki
  • kilka łyżek mąki do podsypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Oponki serowe

składniki

Oponki serowe
Składniki na oponki przekładamy na stolnicę i mieszamy.

Twaróg przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy jajko, żółtko, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia i mąkę.

wyrabianie

Oponki serowe
Ciasto na oponki dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.

Wyrabiamy ciasto. Jeśli trzeba to podsypujemy mąką.

wykrajanie

Oponki serowe
Za pomocą szklanki wycinamy kształt oponek serowych.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy duże kółka. Foremką do rurek wykrawamy w środku każdej oponki środek.

Środki ponownie zagniatamy i wykrawamy oponki do wykorzystania wszystkich składników.

smażenie

Oponki serowe
Smażymy oponki serowe na rozgrzanym oleju z obu stron.

Ciastka wrzucamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

dekorowanie

Oponki serowe
Serowe oponki jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem

Oponki odsączamy z nadmiaru oleju i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem