Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Serduszkowy deser porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny słodki krem przełożony kwaśną frużeliną z porzeczek czerwonych. Do tego czerwone serduszka z galaretki i zachwycona była i córka i mąż ;)

Serduszkowy deser porzeczkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serduszkowy deser porzeczkowy

 

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 350 g wrzątku
  • 350 g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 400 g śmietany 30%
  • 150 g mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Serduszkowy deser porzeczkowy
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, wystudzić i wlać do dużego naczynia. Odstawić do stężenia do lodówki. Porzeczkę wsypać do rondelka, dodać cukier i zagotować.

Wsypać żelatynę i wymieszać. Wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodać mascarpone i zmiksować.

Z galaretki wyciąć kilka serduszek do dekoracji, resztę pokroić nożem i wrzucić do kremu, wymieszać.

Do pucharków nakładać po łyżce kremu, następnie po łyżce porzeczek i tak na zmianę.

Wierzch udekorować serduszkami z galaretki.  


Serduszkowy deser porzeczkowy
Porzeczkę wsypać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Wsypać żelatynę i wymieszać. Wystudzić.
Serduszkowy deser porzeczkowy
Z galaretki wyciąć kilka serduszek do dekoracji, resztę pokroić nożem i wrzucić do kremu, wymieszać.
Serduszkowy deser porzeczkowy
Śmietanę ubić z cukrem, dodać mascarpone i zmiksować.
Serduszkowy deser porzeczkowy
Do pucharków nakładać po łyżce kremu, następnie po łyżce porzeczek i tak na zmianę.

Tagi:

deser owoce