paheli

paheli

Kucharz
[Przepisów: 9]

Ser paneer

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosty w wykonaniu indyjski ser paneer jest składnikiem wielu indyjskich dań, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Ser paneer

Składniki:

Ser paneer

 

  • Składniki:
  • 2 litry mleka
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • ½ szklanki gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Ser paneer
Wykonanie: 1. Sok z cytryny mieszamy z gorącą wodą, odstawiamy. 2. Mleko gotujemy w garnku mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. 3. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy powoli sok z cytryny i mieszamy. 4. Kiedy tłuszcz oddzieli się od mleka, wylewamy wszystko na sito wyłożone czystą ściereczką i płuczemy dokładnie pod strumieniem zimnej wody. 5. Zawijamy brzegi ściereczki i wyciskamy nadmiar wody. 6. Wciąż zawinięty ser przygniatamy ciężkim przedmiotem na około godzinę.