marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Schabowe w panierce sucharkowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mięso opłukać,osuszyć,pokroić i rozbić.Oprószyć przyprawami.Przygotować panierkę, obtaczać kotlety.Smażyć

Schabowe w panierce sucharkowej

Składniki:

Schabowe w panierce sucharkowej

 

  • 1 kg.schabu,
  • paczka sucharków żytnich,
  • paczka suszonej jarzynki,
  • 1-2 jajka,
  • pieprz mielony czarny lub biały,
  • sól czosnkowa,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Schabowe w panierce sucharkowej
Mięso na kotlety opłukać pod kranem z bieżącą wodą, osuszyć na sitku, pokroić na plastry, a następnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą czosnkową i pieprzem,a także suszoną jarzynką. Sucharki rozpakować i pokruszyć do miski. Można je nawet utłuc w moździeżu. Rozgrzać olej na patelni, a kotlety kolejno obtaczać w rozbełtanym jaju i w panierce z sucharków. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjąć na łopatce kuchennej i osączyć z tłuszczu nad patelnią. Kłaść na talerze płaskie i podawać z ziemniakami z wody oraz sałatą w śmietanie.