mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Schabowe pod pierzynką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schabowe w nieco innej wersji niż tradycyjne. Pod pierzynką z warzywami stanowią smaczną alternatywę dla kotletów w panierce.

Schabowe pod pierzynką

Składniki:

Schabowe pod pierzynką

 

  • 3 kotlety schabowe
  • 1 papryka
  • 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 kulki mozzarella
  • 1/3 bakłażana
  • 1 łyżka sosu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano suszone
  • oliwa
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Schabowe pod pierzynką

ETAP 1:

Schabowe pod pierzynką
schabowe doprawione przesmażone na patelni grillowej

Kotlety rozbijam, solę, pieprzę, doprawiam bazylią i oregano; odstawiam na 30 minut. Bakłażana kroję w plastry 1 cm, solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól z bakłażana, posypuję pieprzem i smażę na oliwie. To samo robię z kotletami, ale nie przesmażam ich za mocno (będą jeszcze pieczone).

ETAP 2:

Schabowe pod pierzynką
mozzarella pomidory papryka cebula pokrojone

Pomidory i paprykę kroję na kawałki, cebulę w piórka.

ETAP 3:

Schabowe pod pierzynką
na schabowym ułozony bakłażan posmarowany sosem

Na kotlecie układam plaster bakłażana, który smaruję sosem pomidorowym, układam pokrojoną paprykę, cząstki pomidorków, cebulkę, którą obrałam i pokroiłam w piórka.

ETAP 4:

Schabowe pod pierzynką
dodane pomidorki papryka pokrojona mozzarella

Kotlety układam na blaszce, wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekam 20 minut. Pod koniec pieczenia dodaję pokrojony ser mozzarella. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.