Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Schab z ,, kurnej chaty „

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami .

Schab z ,, kurnej chaty „

Składniki:

Schab z ,, kurnej chaty „

 

  • 1.5 kg schabu bez kości
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu winnego z jabłek
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 pełna łyżeczka miodu ( użyłam lawendowy )
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soli lawendowej
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • 4 suszone śliwki
  • 4 cebule
  • mielone liście lubczyku

 

Sposób przygotowania:

Schab z ,, kurnej chaty „
Zrobić pastę przyprawową z oleju ,octu, miodu ,soli lawendowej ,musztardy ,powideł . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule , śliwki i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Doprawić do smaku zmielonym lubczykiem .