Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Plastry schabu z kością w postaci kotletów. Duszone w aromatycznym sosie z cebuli i śliwek węgierek. Kostka nadaje dodatkowego smaku, więc mięso znacząco różni się od takiego schabu bez kości. Polecam na niedzielny obiad.

Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami

ETAP 1:

Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami
Mięso rozbić na niezbyt cienkie kotlety.

Plastry schabu rozbić tłuczkiem i oprószyć przyprawami, tj solą, pieprzem, kardamonem i cynamonem.

ETAP 2:

Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami
Przyprawione kotlety obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Olej rzepakowy dobrze rozgrzać na patelni i obsmażyć na rumiano mięso. Smażyć krótko, około 1 minuty z każdej strony.

ETAP 3:

Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami
Do głębokiej patelni wrzucić pokrojoną cebulę i połówki śliwek.

Na głęboką patelnię lub garnek z szerokim dnem wlać odrobinę oleju. Wrzucić skrojoną w piórka czerwoną cebulę i połówki śliwek węgierek. Chwilę podsmażyć i dodać starty na tarce imbir, ocet, sos sojowy i cukier.

ETAP 4:

Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami
Do podduszonej cebuli ze śliwkami dołożyć kotlety schabowe.

Wymieszać, a po chwili położyć schabowe kotlety i podlać wodą, tak aby przykryła cebulę. Nakryć pokrywką i dusić, aż wszystko będzie miękkie. W razie konieczności można dolewać wodę, ale w efekcie końcowym powinna całkowicie odparować, pozostawiając gęsty sos cebulowo - śliwkowy. Mięso można podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego :)


Tagi:

danie obiad schab