zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Schab pod kołderką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Dziś podobno dzień pikantnych potraw, więc ten schabik taki jest - pikantny

Schab pod kołderką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pod kołderką

 

  • 3 grubsze plastry schabu bez kości
  • 60 g surowego wędzonego boczku
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 garść rukoli
  • 4 łyżki startego żółtego sera ( na drobnych oczkach )
  • chili do smaku
  • sól morska z pieprzem do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 kromki chleba
  • 25 g żółtego sera ( startego na grubych oczkach )

Sposób przygotowania:

Schab pod kołderką
Plastry schabu umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa ale nie cienko. Każdy oprószyć solą z pieprzem i ułożyć w blaszce wysmarowanej olejem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i boczek i podsmażyć. Potem dodać pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną rukolę, starty imbir, ser i zmiksowane orzechy. Wszystko doprawić do smaku i wymieszać. Tak przygotowany farsz rozłożyć na schabie i docisnąć. Następnie kromki chleba pozbawić skórek i miękisz pokroić w kostkę a potem ułożyć na farszu także dociskając. Posypać serem i chili. Schab zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podawać z surówką i np. ziemniakami.
Schab pod kołderką
Etap 1schab rozbić tłuczkiem do mięsa oprószyć przyprawami
Schab pod kołderką
Etap 2na schab rozłożyć przygotwany farsz
Schab pod kołderką
Etap 3potem położyć chleb i posypac serem
Schab pod kołderką
Etap 4schab zapiekać 20 minut w 180 stopniach