Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Sałatka szopska

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Będąc w Bułgarii, koniecznie trzeba spróbować sałatki szopskiej.

Sałatka szopska Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka szopska

 

  • Pomidory - 2 sztuki
  • ogórek zielony - 1 sztuka
  • papryka (najlepiej żółta) - 1 sztuka
  • ser feta - 100 gram
  • (najlepiej gdyby to był ser szopski-owczy)
  • cebula (duża) - 1 sztuka
  • ocet winny lub jabłkowy - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz - szczypta

 

Sposób przygotowania:

Sałatka szopska

Umyj warzywa, obierz  zielonego ogórka – pokrój w grubą kostkę Pomidory pokrój w cząstk, cebule w pół plasterki, paprykę w grubą kostk,ę dodaj ocet, oliwę, pieprz – Wszystko delikatnie wymieszaj. Nałóż na talerz i na każdą porcję zatrzyj (lub przeciśnij przez praske) ser feta. Smacznego!

Sałatka szopska
Etap 1
Sałatka szopska
Etap 2

Tagi:

sery ser