Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sałatka ryżowa z pieczarkami i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczna sałatka ryżowa z marynowanymi pieczarkami i tuńczykiem. Czerwona cebulka wzbogaca jej smak.

Sałatka ryżowa z pieczarkami i tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka ryżowa z pieczarkami i tuńczykiem

 

  • 10 dkg ryżu
  • sól
  • 1 słoiczek pieczarek marynowanych
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kucharek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z pieczarkami i tuńczykiem
Ogórki i pieczarki pokroić w kostkę, osączyć. Ryż ugotować i ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Pokroić w kostkę i dodać do ryżu. Dodać ogórki i pieczarki. Dodać tuńczyka pozbawionego oleju.

Czerwoną cebulkę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Dodać majonez. Dodać musztardę. Przyprawić do smaku.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać. 
Sałatka ryżowa z pieczarkami i tuńczykiem
Pokrojone ogórki i pieczarki osączyć z zalewy.
Sałatka ryżowa z pieczarkami i tuńczykiem
Do ugotowanego ryżu dodać pokrojone jajka.
Sałatka ryżowa z pieczarkami i tuńczykiem
Dodać ogórki pieczarki tuńczyka oraz cebulę.
Sałatka ryżowa z pieczarkami i tuńczykiem
Dodać majonez musztardę oraz przyprawy do smaku.