kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Sałatka owocowa z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

4 porcje, każda po 250 kcal. Bardzo smaczna, polecam.

Sałatka owocowa z orzechami

Składniki:

Sałatka owocowa z orzechami

 

  • 1 opakowanie mrożonki - mieszanka kompotowa z truskawką Hortex
  • 4 łyżki stołowe syropu klonowego
  • 16 listków świeżej mięty
  • 4 połówki brzoskwini z kompotu lub z puszki
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • 400 g sera białego (najlepiej półtustego)
  • 6 łyżek stołowych łuskanych orzechów laskowych
  • 6 łyżek stołowych łuskanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Sałatka owocowa z orzechami
Przygotuj owoce. Mrożonkę mieszanka kompotowa z truskawką Hortex wyłóż do miseczki, aby owoce się rozmroziły. Gdy śliwki będą miękkie, usuń pestki. Syrop klonowy delikatnie wymieszaj z owocami i pozostaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, aby owoce "przegryzły się" z syropem. Przygotuj sok z brzoskwiń. Brzoskwinie zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę. Jeżeli to konieczne, przetrzyj je przez gęste sitko. Przygotuj sałatkę. Biały ser pokrusz na drobne kawałki i ostrożnie wymieszaj z owocami. 12 listków świeżej mięty pokrój i dodaj do sałatki, resztę zostaw do dekoracji. Orzechy laskowe i włoskie posiekaj. Wymieszaj z serem i owocami. Sałatkę nałóż do miseczek, polej sosem brzoskwiniowym. Udekoruj listkami mięty.