Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Sałatka makaronowo ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna sałatka makaronowa z ryżem

Sałatka makaronowo ryżowa

Składniki:

Sałatka makaronowo ryżowa

 

  • 2 torebeczki ryżu
  • 50 g makaronu świderki
  • 40 dkg sera żółtego
  • 40 dkg szynki z piersi indyka
  • słoik ogórków konserwowych
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • puszka kukurydzy
  • pół słoiczka majonezu
  • łyżka musztardy
  • pieprz sól

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowo ryżowa
Do dwóch oddzielnych garnków wlewamy wodę iw stawiamy do zagotowania się. Do gotującej wody wkładamy do jednego garna ryż a do drugiego makaron. Ryż oraz makaron gotujemy na pół miękko. Puszkę przekładamy na sitko aby ściekł cały sok. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i dodajemy na sitko do kukurydzy. Ugotowany makaron i ryż wykładamy do głębokiego naczynia. Ser żółty kroimy w kostkę, dodajemy do ryżu i makaronu. Papryki oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę i również wrzucamy do sałatki. Szynkę z piersi indyka kroimy w grubszą kostkę, po czym dodajemy do pozostałych składników, znajdujących się w głębszym naczyniu. Wsypujemy na koniec do sałatki ogórki i kukurydzę, mieszamy delikatnie. W kubeczku rozrabiamy majonez z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sałatkę, dokładnie mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.