anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sałatka makaronowa z kaparami i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W przepisie nie ma soli, ponieważ kapary marynowane są bardzo słone, dlatego zalecam wymoczenie ich w wodzie przed dodaniem do sałatki.

Sałatka makaronowa z kaparami i oliwkami

Składniki:

Sałatka makaronowa z kaparami i oliwkami

 

  • makaron drobne kokardki 100 g
  • ser gouda 100 g
  • szynka 100 g
  • cebula czerwona 1 szt.
  • pomidory cherry 5 szt.
  • jaja na twardo 1 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • ogórek 1 szt.
  • oliwki czarne bez pestek 10 szt.
  • kapary 1 łyżka
  • rzeżucha posiekana 2 łyżki

 

  • SOS:
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • musztarda 1 łyżka
  • cukier i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowa z kaparami i oliwkami
Odsączone z zalewy kapary włóż na 10 minut do miseczki z zimną przegotowaną wodą, następnie dokładnie odsącz. Makaron ugotuj na półtwardo według wskazówek na opakowaniu. Szynkę pokrój w paseczki, ser - w słupki, paprykę - w paski, cebulę - w piórka, pomidory - na pół, ogórki - w plasterki, a jajka w cząstki.
Wszystko wymieszaj w misce z oliwkami, kaparami i posiekaną rzeżuchą.
Składniki sosu dokładnie utrzyj do uzyskania jednolitej emulsji. Następnie polej sosem sałatkę i delikatnie wymieszaj. Miskę z sałatką wstaw na godzinę do lodówki.