Sałatka Gyros

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wielowarstwowa sałatka Marty to kolejna pyszna propozycja na karnawałowe stoły.

Sałatka Gyros

Składniki:

Sałatka Gyros

 

  • Czas przygotowania: 80 minut

 

  • Fix Gyros z paprykowo-ziołowym Knorr – 1 opakowanie
  • Karkówka – 400 gramów
  • Czerwona cebula – 2 sztuki
  • Tortilla – 4 placki (ewentualnie opakowanie nachos)
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Papryka żółta – 1 sztuka
  • Pomidor – 2 sztuki
  • Sałata lodowa – 100 gramów
  • Majonez – 80 mililitrów
  • Ketchup – 80 gramów
  • Olej słonecznikowy – 150 mililitrów

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka Gyros
1.    Karkówkę pokrój w paski i przełóż do naczynia. Do mięsa dodaj jajko oraz Fix Gyros z paprykowo-ziołowym Knorr. Dokładnie wymieszaj składniki dodając trzy łyżki mąki ziemniaczanej.



2.    Odmaż mięso na patelni, a następie przełóż do miski, aby wystygło. Nie wylewaj tłuszczu z patelni.



3.    Pokrój tortille w grube paski i podsmaż na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Przełóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



4.    Cebulę i papryki posmaruj lekko tłuszczem, a następnie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 10 -15 minut, do momentu kiedy warzywa zmiękną.



5.    Paprykę przełóż do miski i nakryj folią. Upieczona papryka zawinięta w folię paruje, powodując, że skórka łatwiej odchodzi. Po kilku minutach zdejmij z niej skórkę i pokrój w grube paski.



6.    Cebulę i sałatę pokrój w paski.Z dresingu dołączonego do Fixu Knorr przygotuj sos łącząc go z majonezem i ketchupem.



7.    Na dnie dużej miski ułóż pokrojoną sałatę, nałóż na nią część sosu, a następnie mięso i kolejną warstwę sałaty. Na wierzch wyłóż upieczone warzywa, posmaruj całość pozostałym sosem i nakryj podsmażonymi plackami tortilli.