Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sałatka z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dużo witamin dobra sałatka do drugiego dania.

Sałatka z kapusty

Składniki:

Sałatka z kapusty

 

  • pól główki kapusty pekińskiej
  • cykoria
  • 1/2 pora (część biała)
  • ogórek zielony
  • strąk papryki czerwonej
  • 15 dag sera żółtego
  • natka pietruszki
  • Sos:
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka bazylii
  • cukier, sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty
Kapustę drobno poszatkować. Pora opłukać, przekroić wzdłuż
i pokroić w pół plastry. Z cykorii usunąć gorzki głąb, umyć
i drobno poszatkować. Ogórek zielony obrać, umyć i pokroić
w plastry. Paprykę umyć, osączyć, usunąć gniazdka nasienne
i pokroić w paski. Kapustę i cykorię skropić sokiem z cytryny. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wymieszać razem i posypać serem żółtym. Olejem zalać czosnek przepuszczony przez praskę, dodać bazylię do smaku doprawić solą, cukrem i pieprzem. Zaprawę wymieszać
i polać sałatkę.