Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Sałatka z kalafiorem posypana migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Oto maja kolejna eksperymentalna sałatka powstała z połączenia słonego sera fety i słodkich prażonych migdałów.

Sałatka z kalafiorem posypana migdałami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z kalafiorem posypana migdałami

 

  • mały kalafior
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 6 -7 rzodkiewek
  • garść czarnych oliwek
  • ser sałatkowy typu feta (najlepiej z pomidorami i bazylią)
  • garść migdałów
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka śmietany
  • oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z kalafiorem posypana migdałami
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Rzodkiewki pokroić w talarki, pomidorki i oliwki można na pół, a ser w kostkę (chyba że użyjemy gotowych kostek) To wszystko połączyć z kalafiorem. Dodać majonez, śmietanę, doprawić solą, pieprzem oraz oregano. Wymieszać. Na koniec wierzch sałatki posypać uprażonymi migdałami.
Sałatka z kalafiorem posypana migdałami
Do ugotowanego kalafiora dodać rzodkiewki, pomidorki i oliwki.
Sałatka z kalafiorem posypana migdałami
Połączyć z majonezem i śmietaną, doprawić.
Sałatka z kalafiorem posypana migdałami
Migdały uprażyć na suchej nagrzanej patelni.

Tagi:

sery ser kalafior