Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Sałatka z kurczakiem, gruszką i awokado

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miseczka pełna zdrowia, idealna na lekki lunch czy kolację. Soczysty kurczak, chrupiące orzechy a do tego pełne witamin awokado i szpinak podkreślone smakiem gruszki - poezja smaku.

Sałatka z kurczakiem, gruszką i awokado Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z kurczakiem, gruszką i awokado

 

  • 2 garście szpinaku
  • 1 szt. gruszki
  • 1 szt. awokado
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki orzechów pecan
  • 1 filet z kurczaka
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • Sól, pieprz
  • Sos:
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Sałatka z kurczakiem, gruszką i awokado
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem nacieramy rozmarynem i grillujemy na patelni po 4-6 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut.

Szpinak myjemy, osuszamy, dzielimy na 2 porcje i wkładamy do dwóch miseczek. Gruszkę myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy ją w dość sporą kostkę – układamy na szpinaku. Awokado kroimy na pół i za pomocą łyżeczki do herbaty obieramy. Następnie kroimy je w plasterki, które układamy w miseczkach.

Kurczaka kroimy w plasterki, dzielimy na pół i układamy na szpinaku. Sałatkę posypujemy szczypiorkiem i przesiekanymi orzechami pecan.

Do słoiczka wlewamy oliwę i ocet, dodajemy minut, słoiczek zakręcamy i mocno nom potrząsamy, aż do połączenia się składników. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i serwujemy.

Smacznego.
Sałatka z kurczakiem, gruszką i awokado
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem nacieramy rozmarynem i grillujemy na patelni po 4-6 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut.
Sałatka z kurczakiem, gruszką i awokado
Szpinak myjemy, osuszamy, dzielimy na 2 porcje i wkładamy do dwóch miseczek.
Sałatka z kurczakiem, gruszką i awokado
Gruszkę myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy ją w dość sporą kostkę – układamy na szpinaku. Awokado kroimy na pół i za pomocą łyżeczki do herbaty obieramy. Następnie kroimy je w plasterki, które układamy w miseczkach.
Sałatka z kurczakiem, gruszką i awokado
Do słoiczka wlewamy oliwę i ocet, dodajemy minut, słoiczek zakręcamy i mocno nom potrząsamy, aż do połączenia się składników.