Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Salatka warstwowa z tunczykiem i pekinka

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Papryke mozna zastapic kilkoma ogórkami konserwowymi lub kiszonymi.

Salatka warstwowa z tunczykiem i pekinka

Składniki:

Salatka warstwowa z tunczykiem i pekinka

 

  • kapusta pekinska - nieduza glówka,
  • tunczyk w sosie wlasnym - 2 puszki po 185g,
  • kukurydza z puszki - 260g po odsaczeniu,
  • papryka konserwowa - kilka duzych kawalków,
  • cebula czerwona - 1 duza,
  • jaja na twardo - 6 sztuk sredniej wielkosci,
  • majonez,
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Salatka warstwowa z tunczykiem i pekinka
Jaja ugotowac na twardo, jeszcze gorace oplukac kilkakrotnie zimna woda, ostudzic, obrac i oddzielic zóltka od bialek. Bialka zetrzec na tarce o grubych oczkach, zóltka na malych. Cebule obrac, umyc, osuszyc i pokroic w drobna kosteczke. Papryke odsaczyc z nadmiaru wody i porkoic w kosteczke. Kukurydze odsaczyc, tunczyka dokladnie odcisnac z zalewy. Kapuste pekinska drobno posiekac. Na dnie duzej, przezroczystej salaterki ukladamy warstwami:
polowe poszatkowanej kapusty pekinskiej,
papryke konserwowa,
cebule czerwona,
zalewamy ketchupem - u mnie ok 200ml,
kukurydza,
starkowane bialko,
tunczyk,
majonez - sporo, najlepiej uzyc wyciskanego i rozsmarowac go nozem,
starkowane zóltka,
kapusta pekinska.
Przechowywac w lodówce.

Tagi:

sosy