eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sałatka warstwowa Eli z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sałatka warstwowa z jajkami,podana w szklankach to pyszne urozmaicenie wielkanocnego stołu...........

Sałatka warstwowa Eli z jajkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka warstwowa Eli z jajkami

 

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 4 Jaka ugotowane na twardo
  • 25 dkg szynki w kawałku
  • 2 duże jabłka
  • 2 pory-biała część
  • 400 ml majonezu
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 20 dkg sera żółtego w kawałku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa Eli z jajkami
Seler odcedzić na sitku. Kukurydzę wylać na sitko,przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Plastry ananasa wyłożyć na durszlak i odsączyć. Ananasa pokroić w drobną kratkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać ze skorupek i pokroić je w kostkę. Pory umyć i drobno pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Majonez wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jabłka umyć,obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. W szklankach układać warstwami:seler,kukurydzę,ananasa,szynkę,jajka,jabłko,por,sos majonezowo śmietanowy i ser. Smacznego!
Sałatka warstwowa Eli z jajkami
Plastry ananasa wyłożyć na durszlak i dokładnie je odsączyć.
Sałatka warstwowa Eli z jajkami
Ananasa pokroić w drobną kratkę. Jajka obrać ze skorupek i pokroić je w kostkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Sałatka warstwowa Eli z jajkami
Pory umyć i drobno pokroić.Seler odcedzić na sitku. Kukurydzę wylać na sitko,przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.
Sałatka warstwowa Eli z jajkami
Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi oczkami a jabłka na tarce z dużymi oczkami.