patrycja2002

patrycja2002

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Sałatka warstwowa gyros-kebab

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja propozycja na Wielkanocną sałatkę to sałatka warstwowa gyros-kebab. Jest bardzo łatwa ale smak jest nieziemki.

Sałatka warstwowa gyros-kebab Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka warstwowa gyros-kebab

 

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 3 łyżeczki przyprawy do kebaba
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • oliwa z oliwek
  • mały słoik ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • mały słoiczek majonezu
  • 6-7 łyżek pikantnego lub łagodnego ketchupu
  • 1 duża czerwona cebula
  • sól i pieprz
  • sałata rzymska

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa gyros-kebab
Piersi płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Do mięsa dodajemy oregano, przyprawę do kebaba, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do miękkości na patelni bez tłuszczu. Mięso smażymy aż się zarumieni. Usmażone mięso odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone mięso wykładamy na dno wysokiej miski. Na mięso wykładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na cebulę nakładamy warstwę majonezu. Na majonez wykładamy kukurydzę. Na kukurydzę wykładamy pokrojone w kostkę ogórki. Na ogórki nakładamy warstwę ketchupu. Na ketchup układamy poszatkowaną sałatę rzymską. Sałatkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.


,,SMACZNEGO"
Sałatka warstwowa gyros-kebab