Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Sałata masłowa z oliwkami i pomarańczą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam, jako dobre źródło kwasu foliowego

Sałata masłowa z oliwkami i pomarańczą

Składniki:

Sałata masłowa z oliwkami i pomarańczą

 

  • Przepis na 4 porcje:
  • Sałata masłowa (450 g)
  • 1 pokrojona w cienkie plasterki pomarańcza (200 g)
  • 50 g zielonych oliwek z migdałem w środku
  • 2 łyżeczki octu balsamino
  • 3 łyżki (45 g) oliwy z oliwek
  • Szczypta imbiru
  • Do dekoracji kilka listków świeżej melisy
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Sałata masłowa z oliwkami i pomarańczą

Umytą i osuszoną sałatę porwij na kawałki i włóż do miski. Dodaj plasterki pomarańczy, oliwki, skrop octem balsamico i oliwą, wymieszaj, lekko posól i posyp startym imbirem, ponownie wymieszaj delikatnie. Udekoruj listkami świeżej melisy.


155 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.



Tagi:

sałata