djkatee

djkatee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Sos z szampana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dość nietypowy, ale bardzo dobrze spakuje z rybą.

Sos z szampana

Składniki:

Sos z szampana

 

  • 1 szkl szampana,
  • 1/4 l rosołu z kostki,
  • 1 cebula,
  • do smaku pieprz, sól,
  • 250 ml śmietany,
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Sos z szampana
Cebulę (drobno posiekaną), pieprz, poł szklanki szampana gotujemy tak długo, aż płyny zostanie niewiele płynu, ok. 5 łyżek. Następnie cedzimy przez sito, dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. dolewamy resztę szampana. Na koniec wrzucamy masło i bardzo szybko mieszamy, żeby się nie zważyło.
Oczywiście nie wszystkim może smakować. Ja polecam szczególnie do ryb.