aniagdynia

aniagdynia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Sos z suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny sos z suszonych grzybów idealnie pasuje do dań mięsnych

Sos z suszonych grzybów

Składniki:

Sos z suszonych grzybów

 

  • Szklanka suszonych grzybów, 1 duża cebula, 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Sos z suszonych grzybów
Grzyby zalewamy 750 ml wody i moczymy przez około 2 godziny. Tak przygotowane grzyby gotujemy razem z cebula. Gdy grzyby beda juz miekkie sciagamy je z ognia. Wywar cedzimy, grzybki miksuje w blenderze, a cebuli sie pozbywam bo juz nadala smaczek:) Z maki i masla przygotowujemy zasmazke i dodajemy do tego wywar i gotujemy. Nastepnie dodajemy do tego zmiksowane grzybki, doprawiamy do smaku sola i pieprzem i podajemy w sosjerce przyozdobionej natka pietruszki.

Tagi:

grzyby