monikaw993

monikaw993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Sos serowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos serowy ma delikatny smak i idealnie pasuje do dań z makaronu.

Sos serowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos serowy

 

Sposób przygotowania:

Sos serowy
Cebulę podduszamy na maśle. Następnie dolewamy mleko oraz bulion - może być przygotowany z kostki rosołowej. Z mąki i wody robimy zawiesinę i wlewamy ją do przygotowywanego sosu. Dodajemy 2 łyżki śmietany i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Serek topiony kroimy na kosteczkę i wrzucamy do sosu. Mieszamy do momentu aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem. Smacznego :)
Sos serowy
Cebulę drobno siekamy i podduszamy na maśle.
Sos serowy
Do zrumienionej cebuli dolewamy mleko oraz bulion.
Sos serowy
Następnie dodajemy ok. 2 łyżki śmietany.
Sos serowy
Serek kroimy na kostkę i dokładamy do przygotowywanego sosu. Dokładnie i energicznie mieszamy.