Roxxa

Roxxa

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobry sos do ryżu czy makaronu

sos pieczarkowy

Składniki:

sos pieczarkowy

 

  • 25 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 szklanki wody
  • łyżeczka jarzynki
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

sos pieczarkowy
Pieczarki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na plasterki. W rondelku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone pieczarki i cebulę, lekko poddusić na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, dodać wodę i dusić. Śmietanę dokładnie wymieszać z łyżką mąki i jarzynką. Dolać do rondelka, wymieszać i dusić aż odpowiednio zgęstnieje.