pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sos koperkowo-chrzanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

a jak nie ma nic do mięsa...

Sos koperkowo-chrzanowy

Składniki:

Sos koperkowo-chrzanowy

 

  • 1 łyżka koperek siekany,
  • 3 szczypty chrzan świeżo starty,
  • 2 łyżki olej do smażenia,
  • mąka kukurydziana,
  • woda,
  • sól do smaku,
  • do smaku chili

 

Sposób przygotowania:

Sos koperkowo-chrzanowy
Jest to szybko sos, który możemy zrobić w szczególności, gdy odsmażamy jakieś mięsko, a nie mamy nic „mokrego” do ziemniaków. Na olej pozostały z odgrzewanego mięsa wrzucamy koperek oraz starty korzeń chrzanu. Chwilkę smażymy i wsypujemy mąkę. Następnie wlewamy wodę, dokładnie mieszamy, aby połączyć zasmażkę z wodą i zdejmujmy z ognia. Posypujemy świeżo zmielonym chili. Możemy polewać zarówno mięsko jak i ziemniaczki. Smacznego.