evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Sos Kiełbasiany

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Idealny sosik do ziemnaczków,szybko sie go robi :-)

Sos Kiełbasiany

Składniki:

Sos Kiełbasiany

 

  • 0,5 kg kiełbaski Podwawelskiej
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżeczka papryki w proszku czerwonej (słodka)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3 łyzki margaryny
  • sól,pieprz (według uznania)

Sposób przygotowania:

Sos Kiełbasiany
Kiełbaskę myjemy ,wycieramy recznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości 1-2cm a potem jeszcze na pół.Cebule siekamy drobniutko. W rondlu rozpuszczamy margaryne i wrzucamy kiełbaskę wraz z posiekaną cebulką. Posypujemy papryką,czosnkiem i smazymy mieszając aż cebulka nam się zezłoci a kiełbaska ładnie przypiecze. Potem całość zalewamy przegotowaną gorącą wodą troszkę ponad stan kiełbaski około 1-1,5 cm. Całość przyprawiamy troszkę solą i pieprzem. Gotujemy wszystko ok. 10-15 minut następnie mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do rondla energicznie mieszając aby nam sie kluchy nie porobiły. I sosik gotowy :-) Podawać z ziemniaczkami i z suróweczką ( Ja podałam z mizerią ) SMACZNEGO :-)