Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Sos grzybowy wg Ziuziunka18

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sos grzybowy można podawać do mięs, makaronów i kasz

Sos grzybowy wg Ziuziunka18 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos grzybowy wg Ziuziunka18

 

  • 1-2 garście grzybów suszonych,
  • 1 duża cebula,
  • olej,
  • 2 łyżki mąki,
  • Vegeta, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy wg Ziuziunka18
Umyte i namoczone grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się wcześniej moczyły. Następnie odsączamy grzyby, a wodę z gotowania pozostawiamy do sosu. Przecedzamy ten wywar przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Grzyby mielimy i dodajemy do wywaru. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy do sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i Vegetą. Następnie przygotowujemy zasmażkę- na oleju rumienimy dwie łyżki mąki i dodajemy do sosu, szybko mieszając, aby nie powstały grudki.
Sos grzybowy wg Ziuziunka18
Do zagęszczenie przygotowujemy zasmażkę na bazie mąki
Sos grzybowy wg Ziuziunka18
Do wywaru z grzybów dodajemy podsmażoną cebulkę i mielone grzyby

Tagi:

grzyby