Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sos frankfurcki - zielony

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jaja ugotować na twardo i schłodzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w

Sos frankfurcki - zielony

Składniki:

Sos frankfurcki - zielony

 

  • 5 jaj

 

  • 125 ml oleju

 

 

 

  • paczka ziół frankfurckich (mieszanka ziół: ½ pęczka szczypiorku, pietruszki, rzeżuchy, szczawiu, trybuli, anyżu i ogórecznika)

 

  • mała cebula

 

  • łyżka musztardy

 

 

 

 

  • trochę cukru

Sposób przygotowania:

Sos frankfurcki - zielony
Jaja ugotować na twardo i schłodzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w drobniutką kosteczkę. Żółtka rozetrzeć widelcem w miseczce, razem z olejem ubić na gładką masę. Ciągle mieszając dodać świeżą śmietanę i jogurt. Zioła umyć, osączyć z wody, listki drobno posiekać i dodać do masy żółtkowej. Cebulę obrać, zetrzeć i dodać do sosu razem z musztardą i sokiem z cytryny. Całość doprawić solą, cukrem i pieprzem cayenne. Wymieszać z posiekanym białkiem.

Tagi:

zioła