olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Sos cebulowy 7

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonale komponuje się z różnym rodzajem mięs i nie tylko.

Sos cebulowy 7

Składniki:

Sos cebulowy 7

 

  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • s.ól
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z cytryny/kwasek cytrynowy
  • 1szklanka bulionu

Sposób przygotowania:

Sos cebulowy 7
Cebulę obrać, umyć, pokroić na talarki i dusić w rondlu z dodatkiem łyżki tłuszczu i niewielką ilością wody (3-4 łyżki) nie rumieniąc jej, a jedynie szkląc. Zupełnie miękką- przetrzeć. Z łyżeczki cukru przyrządzić karmel: w rondelku zwilżyć cukier odrobinką wody i smażyć. Gdy stanie się brunatnty, rozprowadzamy go kilkoma łyżkami wody. Białą zasmażkę z mąki i tłuszczu rozprowadzamy bulionem, dodajemy przetartą cbulę, sól , sok z cytryny i karmel, dla ładnego koloru. Zagotowujemy, mieszając niestrudzenie :)