patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Sos czosnkowo koperkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Znakomity sos czosnkowo koperkowy do pizzy, tart, naleśników. Może służyć jako baza na ciasto lub jako dodatek.

Sos czosnkowo koperkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos czosnkowo koperkowy

 

  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki suszonego kopru lub świeżego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sos czosnkowo koperkowy
Czosnek obieram, kroję bardzo drobno. Czosnek przekładam do miseczki. Do czosnku dodaję jogurt naturalny. Następnie dodaję majonez. Dodaję również suszony koperek. Można dodać świeżego. Na koniec dodaję pieprz i sól wszystko mieszam ze sobą do jednolitej konsystencij. Sos wkładam do lodówki na minimum 30 min.
Sos czosnkowo koperkowy
Czosnek kroję bardzo drobno w kosmetczkę.
Sos czosnkowo koperkowy
Do czosnku dodaję jogurt naturalny i majonez.
Sos czosnkowo koperkowy
Do sosu dodaję suszony koperek oraz przyprawy. Wszytsko ze sobą mieszam.