Sos czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos czekoladowy idealny do deserów....

Sos czekoladowy

Składniki:

Sos czekoladowy

 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Sos czekoladowy
Czekoladę pokruszyć, skropić łyżeczką zimnej wody i rozpuścić z masłem na małym ogniu. Śmietankę zagotować z cukrem pudrem, wlać do czekolady wymieszać. Podawać do naleśników, lodów, ptysiów, puddingów. Sos można zaciągnąć żółtkami Do sosu można wlać 20 ml brandy, rumu lub likieru czekoladowego.

Tagi:

czekolada