Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sos brzoskwiniowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zamiast wina słodkiego można dodać wino deserowe i łyżkę cukru.

Sos brzoskwiniowy.

Składniki:

Sos brzoskwiniowy.

 

  • brzoskwinie w syropie 1 puszka
  • wino białe słodkie 300 ml
  • sok truskawkowy 1 szkl
  • kisiel 1 łyżka
  • sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos brzoskwiniowy.
Brzoskwinie wraz z syropem wsypać do miski i dokładnie zmiksować. Wino wlać do naczynia, zagotować. Kisiel rozmieszać z 4 łyżkami zimnej wody, wlać do gotującego się wina i gotować około dwie minuty. Do zmiksowanych brzoskwiń dodać sok truskawkowy, kisiel z winem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, wymieszać, wystudzić. Sos ten można podawać do lodów, makaronów, ryżu, budyniu i omletów.