Sorbet wiśniowy Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotować sorbet wiśniowy Asus

Sorbet wiśniowy Asus

Składniki:

Sorbet wiśniowy Asus

 

  • 50 dag. wiśni
  • 30 dag. malin
  • 30 dag. truskawek
  • 1/2 szklanki likieru wiśniowego
  • 1 szklanka soku z wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • Kilka liści mięty

Sposób przygotowania:

Sorbet wiśniowy Asus
Owoce oczyścić, umyć, z wiśni usunąć pestki, następnie zmiksować z cukrem. Zagotować wlać 1/4 szklanki soku, liście mięty, odstawić pod przykryciem. Gdy napar ostygnie, wyjąć listki mięty i wymieszać z musem owocowym. Wlać pozostały sok i likier, zmiksować i wstawić do zamrażalki na około 10 godzin. Po 2 godzinach, gdy deser będzie tężeć, przemieszać najlepiej widelcem by powstały grudki. Powtarzać co 30 minut. Przed podaniem sorbet zmiksować i rozłożyć do pucharków.