Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sok z marchewki i owoców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

świeżo wyciskany sok jest o niebo lepszy niż jakikolwiek kartonowy

Sok z marchewki i owoców

Składniki:

Sok z marchewki i owoców

 

Sposób przygotowania:

Sok z marchewki i owoców
Marchewki oczyścić, oskrobać, opłukać. Jabłka umyć, osączyć, poprzekrawać na ćwiartki, ale nie obierać ze skórki - gniazd nasiennych też nie trzeba usuwać. Pomarańczę obrać ze wierzchniej skórki i ew. przekroić na 2 - 3 części tak żeby zmieściły się do otworu wyciskarki - ja mam taką z szerokim wlotem i nieduże owoce jabłek czy pomarańczy mieszczą się nawet całe. Imbir myjemy - nie trzeba nawet obierać go ze skórki Kawałki warzywa i owoców wrzucamy stopniowo do sokowirówki i zbieramy sok do podstawionego dzbanka. Wyciśnięty sok mieszamy, rozlewamy do szklaneczek i od razu podajemy. Można dodać do niego kilka kostek lodu. Dobrze podawać taki napój jako dodatek do jakiegoś dania zawierającego choć trochę tłuszczu - choćby do kanapek z pieczywem smarowanym masłem bo część witamin nasz organizm przyswaja lepiej właśnie gdy mają możliwość rozpuszczać się w towarzystwie tłuszczu. Sok najlepiej wypić od razu po przygotowaniu a jego rozwarstwianie się jest całkowicie normalne, wystarczy przemieszać.